donderdag, januari 25, 2007

Maxentia - Paul Snoek

Zie hier de bijdrage van Maxentia. Een gedicht aan de hand van Paul Snoek. Bedankt!


Paul Snoek werd als EDMOND SCHIETEKAT geboren te Sint-Niklaas op 17 december 1933. Zijn vader was textielfabrikant. Zijn moeder heette Paula Snoeck, vandaar zijn pseudoniemkeuze. Zijn middelbare studies deed hij aan het Sint-Lievenscollege te Antwepen en aan het Sint-Jozef Klein Seminarie te Sint-Niklaas. Hier had hij Anton Van Wilderode als leraar letterkunde. Hij volgde nog enige tijd rechten en filologie aan de universiteit te Gent. In 1955 stichtte hij samen met Hugues C. Pernath het avant-gardetijdschrift "Gard Sivik". Na zijn legerdienst in Duitsland (1956-57) besloot hij fulltime kunstenaar te worden, doch hij gaf dit besluit vlug op. Hij trad dan maar in dienst van de familiale textielfabriek en bezocht als handelsreiziger verschillende landen. In 1963 stichtte hij een eigen import- en exportfirma van Japanse bedrukte zijde. Daarna werd hij verkoopsdirecteur in een paalfunderingsbedrijf. Ondertussen was hij in 1961 gehuwd met Mylène. Zij kregen drie kinderen. Paul Snoek was redactielid van het "Nieuw Vlaams Tijdschrift". In zijn vrije tijd was hij verzamelaar van antiek en amateur-motorcrosser. Hij was zeer bevriend met Gaston Burssens.
Met zijn aanvankelijk dichtwerk stond Paul Snoek dicht bij de experimentelen zoals blijkt uit zijn eerste bundels "Archipel" (1954) en "Noodbrug" (1955). Later werk kan gekenschetst worden als parlando-poëzie. De bundel "De heilige gedichten" (1959) getuigt van een cynisch surrealisme dat soms doet denken aan de grotesken van Paul van Ostaijen. In zijn latere rijpere poëzie (o.a. "De zwarte muze" uit 1967) komt een meeslepende virtuoze beeldentaal tot uiting, tegelijkertijd barok en modern. Ook zijn proza is van experimentele aard en geeft meermaals een beeld van zijn wilde jaren (zie "Soldatenleven" uit 1961 en "Een hondsdolle tijd" uit 1971).
Zijn werk werd meermaals bekroond, zo o.a. in 1963 met de Ark-Prijs van het Vrije Woord en in 1968 met de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Poëzie.
Paul Snoek overleed te Tielt op 19 oktober 1981.

2 opmerkingen:

Enno Nuy zei

Een mooie aanvullende hommage!

Sana follia zei

>>Marius
Maxentia stuurde het me vanmorgen en ik vond het zo passend. Net of het voor haar geschreven was, op en top Maxentia.