woensdag, augustus 09, 2006

Madeira

20uur, de kinderen in bed, nog steeds geen inspiratie voor de blog, misschien eerst een hapje eten. Tijdens het koken dwalen mijn gedachten af naar Madeira, het bloemeneiland. Als er een plaatsje is waar ze mij mogen neerpoten dan is het daar. Steeds ongeveer 21 graden, prachtige natuur en ... lekker eten!

Tadaaaaa! Bah zul je zeggen, wel ik zeg njam njam. Deze vis heet Espada (uitspraak: Eshpada) en is te bezichtigen in de overdekte markt te Funchal (Mercado dos Lavradores). Als je teveel fantasie hebt kan je deze vis eigenlijk maar best even proeven voor je hem gaat bekijken. Dit monster werd ontdekt door arme vissers die op zoek waren naar makreel, een vis waarvan de olie werd gebruikt voor de lampen. Ze gingen steeds langere hengels gebruiken en zo vonden ze de espada. Deze vis zwemt op ongeveer 2000 meter diepte en wordt vooral 's nachts gevangen wanneer ze tot op een diepte van 1000 meter komen. Een espada heeft grote ogen, aangepast aan de uhm donkerte?, het Nederlandse woord schiet mij even niet te binnen, en heeft een lengte van ongeveer 1 meter. Héél lekker met madeirese bananen ( kleiner dan de bananen die je hier koopt, maar veel lekkerder)

Wie het liever veilig houdt kan de Espetada proberen (uitspraak eshpetade). Een lekkere brochette ongeveer gemaakt als volgt:

Snijd rundsvlees in blokjes, kruid het vlees met zout, look en fijngemalen laurier en marineer in een marinade van de helft madeira wijn en de helft water. Spies de stukjes op een stok van de laurierboom en laat zachtjes grillen. In Madeira ( eigenlijk uitgesproken als Madajra) bevestigen ze boter aan de bovenkant van de spies die dan lekker afdruipt op het vlees. Een aardappel in de schil en wat groenten erbij en klaar is de espetada.

Nu nog een lekkere Bolo de mel als nagerecht, een soort van honingtaart of -cake die te vergelijken is met peperkoek.

Om de dorstigen te laven zijn er verschillende lekkernijen. Iedereen kent natuurlijk de madeirawijnen maar je vindt er ook tal van likeuren. Als je in de buurt van pico de areiro komt kan je ergens in een hutje de overheerlijke poncha drinken. Vond ergens het volgende recept :

Ingredients: Alcohol, honey, rum ("aguardente de cana"), citrus/lemon juice, passion fruit, and citric acids

Dit gezegd zijnde ga ik er eentje drinken, schol!

14 opmerkingen:

Anoniem zei

Duisternis! ;)

Mmm, ziet er allemaal lekker uit...

Anoniem zei

Mmmm, ik krijg er honger van! Madeira nog niet bezocht, maar het staat op mijn verlanglijstje.

Sana follia zei

to alcyon
oeps, juist ja duisternis. zoals je merkt heb ik gisteren die dikke van Dale nog niet gevonden.

Anoniem zei

En ik die dacht dat ze daar enkel op een glaasje Madeira konden bogen, dat ik vervolgens in de Madeirasaus bij rundstong gebruikte. Ik moet mijn mening herzien.

Sana follia zei

to buddha
Een echte aanrader zeker als je van wandelen houdt, het westen is prachtig en soms kom je uren niemand tegen. Het enige dat je er niet vindt zijn zandstranden, maar dan kan je de ferry naar Porto Santo nemen (geen aanrader als je de vorige nacht veel gedronken hebt, lekker op en neer en op en neer)

Anoniem zei

Thx voor de tips katjesnest. Moest het zover zijn weet ik je wel te vinden voor evt extra info.

Frederico zei

Eten en drinken, ze denkt aan niets anders, van wie zou ze een dochter wezen ? Rara.

Anoniem zei

Bedankt voor de link trouwens. De uwe staat er nu ook op... (Ben nogal traag in die dingen...)

Sana follia zei

to freddy11

van ons mams en de melkboer? ;.)

Sana follia zei

to alcyon
graag gedaan, de enige plaats waar reclame nog gratis is ;.)

Sana follia zei

to buddha
ik zou zeggen je weet mij wonen hé maar figuurlijk dan.

Sana follia zei

to smiling cobra
er is weinig dat ik niet lust maar rundstong is er een van. shame on me.

Anoniem zei

Misschien totaal off topic, maar ken jij het recept van de echte piri piri saus?

Anoniem zei

Mmmm het klinkt allemaal overheerlijk! Madeira staat ook al op mijn lijstje! ;)
Die vis doet mij denken aan die beesten van in 'De kleine zeemeermin' :D